Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Vegánok világa, a világ új hamburgerpogácsája

Vegánok világa, a világ új hamburgerpogácsája

2020-ban a veganizmus trend, avagy a növényi alapuló táplálkozás egyre nagyobb érdeklődésnek és népszerűségnek örvend. Oka leginkább a klímaváltozás megjelenésével hozható összefüggésbe, melynek hatásait már a „bőrünkön” is érezzük.

A trend fejlődése

Míg a veganizmus régebben inkább vallási csoportokhoz volt köthető, napjainkban sokaknak életmódváltást jelent, mivel a növényi alapú étrend egészségesebb is, nem elhanyagolható szempont, hogy a pénztárcát is jobban kíméli. A vegánok tisztán növényi alapú ételeket fogyasztanak, melynek előállítása köztudottan olcsóbb a húsárunál, a környezetvédelemre számolható többlet teher csökkentéséről nem is beszélve.

A vegánok is szeretnek ünnepelni,

de csak minimális mértékben vagy egyáltalán nem fogyasztanak alkoholos italokat, nem dohányoznak, a rendszeres mozgás mellett különböző stresszoldó technikákat is alkalmaznak, mint például a jóga.

A szigorú vegánok mézet sem fogyasztanak

Néhány étel, amiről elsőre azt gondoljuk, hogy vegán, azonban állatokkal összefüggésbe hozható, mint például a méz, szintén kerülendő a vegánok számára. Étrendjükben főleg gabonafélék, zöldség- vagy gyümölcsfélék, hüvelyesek és olajos magvak találhatóak.

A globális felmelegedés problémájával szorosan kapcsolatban áll a húsfogyasztásunk csökkenése. Az élelmiszeripari cégek egyre többen rukkolnak elő különböző összetételű, de teljes mértékben növényi hamburgerekkel. A hamburgerpogácsák, mind textúrában és fűszerezésben is hasonlóak a húsból készült hamburgerekéhez, többnyire nem tartalmaznak koleszterint, alacsony zsírtartalmúak, magas a növényi fehérje- és rosttartalmuk. Előállításuk során jóval kevesebb CO2 kerül kibocsájtásra és kisebb termőföldet igényel az alapanyagok előállítása, mint amennyi a fogyasztásra megfelelő húsjószág takarmányellátásához szükséges.

100 g marhahús tápanyagtartalma, valamint előállítása összehasonlítva 100 g növényi alapú nyersanyag tápanyagtartalmával és előállításával.
A kellően vegyes étrendű vegán táplálkozás tartalmazza a szükséges fehérjéket!

Néhány, a vegán táplálkozásban kiemelkedő élelmiszer fehérjetartalma:

  Fehérje100 grammban
basmati rizs 10 gramm
brokkoli 2,8 gramm
csicseriborsó 19 gramm
hajdina (száraz) 13,3 gramm
kelbimbó 3,4 gramm
lencse 9 gramm
lenmag 18,3 gramm
mandula 28 gramm
mogyoró 28 gramm
sárgaborsó (száraz) 23,8 gramm
spenót 2,9 gramm
szezámmag 17,7 gramm
szójabab 36 gramm
tökmag 28,5 gramm
vesebab 24 gramm
zöldborsó 5 gramm

 

Vegán vagy vegetáriánus?

Hogy mi is a különbség? Nagyon egyszerű: a vegetáriánus táplálkozás megenged némi állati eredetű élelmiszert, amelyekért nem kell az állatoknak elpusztulnia. Ilyen például a tojás és a tej, illetve a méz.

 A vegyes táplálkozást segítik az új fejlesztések, a vegán hamburgerpogácsákon kívül folyamatosan jelennek meg újabb növényi alapú és ételek az élelmiszerüzletek polcain, felvágottak és „tejtermékek” is kaphatók vegán kivitelben. Kiváló minőségű rost és fehérjedús tészták, melyek a gluténmentességet is figyelembe veszik, elérhetők a patikákban, illetve online is megrendelhetők.

Szerzők:
Dr. Kardos Mária
Gombos Barbara

 

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód étrend

Keresés