Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szandál zoknival? Kínos a gombás köröm? Pedig már otthon is kezelhető…

Szandál zoknival? Kínos a gombás köröm? Pedig már otthon is kezelhető… A körömgomba gyakori megbetegedés. Egészséges emberek számára is kellemetlen, de egyes megbetegedésekkel együtt komoly problémák forrása lehet. Ne dugjuk el az elszíneződött, eltorzult lábkörmöket, hanem inkább tegyünk magunk a gyógyulásért és ne csak az esztétikai okok miatt!

A köröm gombás megbetegedése a kéz vagy a láb körmeit, a körömágyat, illetve a köröm alatti bőrfelületet érintő betegség. A gombák a köröm és az azt körülvevő bőr sérülésén keresztül, illetve a köröm és körömágy közötti nyíláson át jutnak a szervezetbe. Leggyakrabban fonalas gombák (dermatophytonok), élesztőgombák, penészgombák okozzák. A megbetegedés ugyan kellemetlen, de szerencsére nem életveszélyes.

A gombák leginkább a meleg, nedves helyeket kedvelik, de emberről emberre is terjedhetnek. Így gombás körömfertőzést kaphatunk csupán attól is, ha mezítláb sétálunk nyilvános zuhanyzókban vagy uszodákban, de a közös törülköző, körömolló, körömreszelő használat során is megfertőződhetünk. Számos betegség növeli a valószínűségét gombás fertőzéseknek, így a körömgombásodásnak is. Ilyen megbetegedések: a cukorbetegség és minden olyan kórkép, ami az immunrendszer legyengülésével jár (pl. tumoros-, autoimmun megbetegedések). Ha a körmöt érintő problémák állnak fenn, pl. körömsérülés, benőtt köröm, vagy csak olyan cipőt hordunk, amelyben izzad a láb, máris táptalajt biztosítunk a gombáknak.

 

Mit tegyünk a körömgomba ellen?

Mind a megelőzés során, mind egy körömgomba kezeléssel együtt érdemes betartani néhány egyszerű óvintézkedést:

  • Viseljünk papucsot, uszodában, strandon az öltözőkben, zuhanyzókban.
  • Tágas, kényelmes cipőt, szandált, papucsot viseljünk, amelyekbe nem izzad bele a láb.
  • Viselés előtt legalább 24 óráig hagyjuk száradni a cipőt, illetve ne járjunk napokig ugyanabban a cipőben.
  • Műszálas helyett használjunk pamut zoknit, amelyet érdemes azonnal kicserélni, ha beleizzad a láb.
  • Lefekvés előtt mindig mossuk meg és szárítsuk is meg alaposan a lábunkat, majd ezután alkalmazzuk a gombaellenes készítményeket.
  • Végül soha ne közösködjünk senkivel a kisollón, zoknin, de még a törölközőn sem!

Ha már jelentkeznek a tünetek, kezelni kell őket. A betegség tünetei általában egy körmön jelennek meg és igen jellegzetesek: a köröm sárgás-barnává vagy fehérré színeződik, megvastagszik, barázdálttá válik és nehezen vágható lesz. Az elváltozások leggyakrabban a köröm széle felől jelentkeznek, de bizonyos gombák esetén a körömágy felől is terjedhetnek. Súlyos esetekben a köröm alól fehér, morzsalékos anyag vagy akár genny is ürülhet. Ilyenkor már fájdalmassá válik a körömágy, kellemetlenné válik még a cipőhordás is.

A kezelés a köröm viszonylag lassú megújulásából következően hosszadalmas eljárás. A körömgomba nem múlik el magától, sőt rosszabbodhat, több körömre is átterjedhet. Ha időben felfedezzük,  praktikus otthoni kezelést is alkalmazhatunk, gyógyszeres ecsetelők, körömlakkok segítségével, melyek recept nélkül is kaphatók. Előrehaladottabb esetekben vagy valamilyen kísérőbetegség esetén már mindenképp szakorvos ellenőrzése és előírásai szerint kell a kezelést végezni és vényköteles gyógyszerekre is szükség lehet.

Összefoglalva

a körömgombától való megszabadulás kitartást igényel. A választott készítménytől függetlenül a gyógyulás pár héttől akár 9-12 hónapig is eltarthat és még az is előfordulhat, hogy nem tudunk teljesen megszabadulni a fertőzéstől.  A lábbelik formalinnal történő gombairtására a patikában megfelelő instrukciókat kaphat.

A „struccpolitika” nagyon veszélyes lehet. A gombás lábkörmök elrejtésével csak a betegség terjedését segítjük elő. Ne tegyük, inkább kerüljük el, hogy zoknival kelljen hordanunk a szandált!

Tartalomhoz tartozó címkék: életmód

Keresés