Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Otthoni balesetek: húzódások, rándulások, zúzódások

Otthoni balesetek: húzódások, rándulások, zúzódások Sokan nem is gondolnak arra, hogy akár otthonukban, kertjükben is érheti őket baleset. A statisztikák azonban mást mutatnak. Az otthoni, házimunkák végzésénél bekövetkező esések, leesések, rosszul lépések a leggyakoribb baleseti forrásoknak számítanak. Ha hosszabb időre arra kényszerülünk, hogy nem hagyhatjuk el otthonunkat, fordítsunk fokozott figyelmet biztonságunkra!
Gyakori balesetek a négy fal között

Az otthoni balesetek forrása sokszor valamilyen banális dolog, például kibicsaklik a bokánk a házipapucsból. Ennél komolyabb eset, ha ablakpucolás, villanykörte csere, függöny felakasztás közben leesünk a székről, létráról. Szerencsésebb esetben kisebb-nagyobb zúzódással megússzuk, súlyosabb esetben akár csonttörés is lehet az óvatlanság eredménye. A tavaszi nagytakarítást gyakran a szoba bútorainak átrendezésével kötjük össze. A cipekedés közben elég egy rossz mozdulat és izomhúzódást, derékfájdalmat kapunk cserébe.

A kerti munka rejtett veszélyei

A kerti balesetek többsége a szerteszét hagyott szerszámok miatt következik be. A használaton kívüli eszközökbe könnyen beleléphetünk, belerúghatunk. A másik fontos veszélyforrást itt is a létra jelenti, ezért mindig figyeljünk arra, hogy stabil, egyenes talajra helyezzük azt! A kerti munkálatok (pl. ásás, gereblyézés) sok esetben hát- és derékfájdalmakat vonnak maguk után.

Hogyan kezeljük a tompa sérüléseket?

A zúzódások, izmok, inak és ízületek húzódásai, rándulásai, duzzanatai és az ezeket kísérő gyulladások ugyanolyan hirtelen léphetnek fel, mint egy fejfájás.

  • Hasznos, ha a házipatikánkban ezen panaszokra is akad azonnali segítség, például nem-szteroid gyulladáscsökkentő gél, mellyel gyorsan enyhíthetjük a panaszokat. Vény nélkül kapható gyógyszerekről lévén szó, ezért a patikákban könnyen beszerezhetőek.
  • Rándulás esetén az érintett végtagot helyezzük nyugalomba – a kart kössük fel, a lábat polcoljuk fel!
  • A sérült ízületre hűtő hatású borogatást helyezzünk, mely segít a duzzanat mértékének csökkentésében!

Amennyiben a tünetek súlyossága megköveteli (pl. teljes ficam vagy törés felmerülése esetén), forduljon orvoshoz!

Tartalomhoz tartozó címkék: mozgásszervi

Keresés