Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Itt a tavaszi allergia szezon - Kezdjük meg a felkészülést!

Itt a tavaszi allergia szezon - Kezdjük meg a felkészülést!

Amíg a kora tavasz egyeseknek a szabadidő, biciklizés és kirándulás szinonimája, addig az allergiával küzdőknek ez a nehézségek, az orrfújás és a szénanátha tüneteinek végtelen tengerét jelenti.

Amíg a kora tavasz egyeseknek a szabadidő, biciklizés és kirándulás szinonimája, addig az allergiával küzdőknek ez a nehézségek, az orrfújás és a szénanátha tüneteinek végtelen tengerét jelenti.

Miért leszünk allergiásak?

Azoknak az embereknek az immunrendszere, akik allergiával küzdenek, túlzott reakciót ad bizonyos anyagokra, amikre mások szervezete egyáltalán nem is reagál. Ezeket nevezzük allergének. Ilyen lehet például a különböző állatok szőre, az atkák, egyes gyógyszerek és fémek, valamint a pollenek, melyek ebben a tavaszi időszakban sokkal erőteljesebben vannak jelen, mint máskor.

A statisztikák szerint a világon már több, mint 400 millió, hazánkban pedig minden ötödik ember szenved valamilyen allergiás reakciótól, számuk egyre jobban növekszik. Kialakulásában nagy szerepet játszanak az örökölt genetikai tényezők is, viszont nagy szerepe van benne a minket érő környezeti hatásoknak is.

Ilyen például a nem megfelelő lakásviszonyok és a légszennyezettség, de a családban való dohányzás és a lakásban való háziállat tartás is hozzájárul a későbbi allergiás tünetek kialakulásához.

Mik az allergia leggyakoribb tünetei?

A tüneteinket nagyban befolyásolja, hogy pontosan milyen típusú allergiáról is van szó, vagyis hogyan kerül a szervezetünkbe és mely szervünkben váltja ki a reakciókat. A levegőben terjedő allergének, mely közé a pollenek is tartoznak elsősorban a légutak és a szemek gyulladását váltják ki.

A szénanátha (allergiás rinithis) leggyakoribb tünetei:

  • tüsszentés, orrváladékozás
  • könnyezés, szemirritáció
  • szem- és orrviszketés
  • orrnyálkahártya megvastagodása
  • nehézlégzés, köhögés

A pollenekkel szembeni érzékenység jellemzően szezonálisan jelentkezik, egyes esetekben azonban akár egész évben küzdhetünk a tünetekkel. Magyarországon három olyan időszak van az év során, amikor nagyon magas a levegő pollentartalma. Ilyen tavasszal a fák virágzása, nyáron a fű növekedésével járó pollenek, valamint a nyár végi parlagfű virágzása.

Tudta? A pollenre allergiás emberek között gyakran előfordul, hogy egyes ételek fogyasztása után ugyanolyan tüneteket tapasztalnak, mint szénanátha esetén. Ennek oka a pollen-étel keresztallergia, mely során szervezetünk nem képes különbséget tenni a növényi fehérjék között.

Ha allergiás a tavasszal virágzó nyírfa pollenjére, jobb, ha kerüli a mandula, a dió, az alma, a körte és a kivi fogyasztását!

 

Hogyan védekezhetünk az allergiával szemben?

A lehető legegyszerűbb, ám legnehezebb megoldás, ha teljesen elzárkózunk ezekre az időszakokra a pollenek elől, ez viszont kivitelezhetetlen a mindennapi életünk során. Ahhoz azonban, hogy csökkenteni tudjuk a tüneteket, számos praktikát is kipróbálhatunk!

Mosson gyakran hajat! A szabadban töltött idő alatt, munkába menet, kerékpározás vagy séta közben számos pollen tapad meg hajszálakon, amik folyamatos irritációnak teszik ki szervezetünket. Ezzel a módszerrel segíthetünk a gyakori tüsszentésen és szemviszketésen.

Gyakran mosson kezet! A pollenek nem csak a levegőben, de rajtunk is megtalálhatóak. A kezünkön és az arcunkon is rengeteget cipelünk magunkkal napközben, így minél többször mosakszunk, annál enyhébbek lehetnek a tüneteink!

Csak éjszaka szellőztessen! Napközben sokkal több pollen található a levegőben, mint éjszaka, ezért célszerű ebben az időszakban végeznünk a szellőztetést.

Kezdje el időben a felkészülést! Aki allergiás, az tudja mikor szoktak jelentkezni az első tüneteket. Azonban ne várjuk meg, hogy kialakuljon a szénanátha, az allergiás szezon előtt legalább egy héttel kezdjük meg a tünetek kezelését!
Tartalomhoz tartozó címkék: allergia

Keresés