Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Íme 3 hasznos növény a megfázásos hónapokra

Íme 3 hasznos növény a megfázásos hónapokra

Immunrendszerünk legfontosabb feladata, hogy egyrészt saját kóros sejtjeinktől, másrészt pedig a külső fertőzésektől megvédje szervezetünket, ezért létfontosságú számunkra. Megfelelő működésében az egészséges életmódnak, a táplálkozásnak, az elegendő folyadékfogyasztásnak, a testmozgásnak, a hatékony stressz-kezelésnek és a minőségi pihenésnek alapvető szerepe van.

 

Ősszel és télen gyakoriak a légúti megbetegedések

A télen gyakori légúti fertőzéseket többféle vírus is okozhatja. A nátha, amelyet gyakran megfázásnak, meghűlésnek nevezünk, olyan enyhe vagy súlyosabb felső légúti vírusfertőzés, amelyet orrdugulás és orrfolyás, tüsszentés, torokfájás, köhögés, hőemelkedés vagy láz, fejfájás és rossz közérzet jellemezhet. Ezt megkülönböztetjük az influenzától, a bakteriális torokgyulladástól, a bronchitistől (hörgők gyulladásos megbetegedése), az arcüreggyulladástól, és az allergiás tünetektől.

A népi gyógyászat ereje

Egyre több kutatás foglalkozik a népi gyógyászatban évszázadok óta használt gyógyhatású termékek (például probiotikus készítmények, méz), gyógy- és fűszernövények (például fokhagyma, echinacea, ginzeng), vagy a belőlük készült étrend-kiegészítők hatásaival. Számtalan reklám ajánlja ezeket, a fogyasztónak nehéz megítélni, hogy valóban hatásosak-e vagy sem. Most lerántjuk a leplet ezekről! Tarts velünk, hogy megismerhesd, miket érdemes ősszel és télen fogyasztani immunrendszerünk támogatásához, a felső légúti megbetegedések elkerüléséhez és kezeléséhez.

mdosz.hu

Fokhagyma

A népi gyógyászatban már bevált fokhagyma jellegzetes ízét és illatát adó hatóanyagáról (allicin) kimutatták, hogy baktérium és vírusellenes hatású. Érdemes ezért főzéshez és salátákhoz is bátran használni. A fokhagymát étrend-kiegészítő formájában is széles körben alkalmazzák.

Echinacea

Az Echinacea (kasvirág) növényi készítményeket régóta használják a megfázás kezelésében, a tapasztalatok alapján joggal. Kevesen tudják azonban, hogy az Echinacea termékek összetétele jelentősen különbözhet. Eltérhet a növények fajtájától, az extrakciós módszerektől, esetleg más összetevők hozzáadásától függően. Gyógyászati célra főként a keskenylevelű és a bíbor kasvirág fajokat alkalmazzák.

Ginzeng

A ginzeng főleg a keleti kultúrában számít értékes gyógyító növénynek. Étrend-kiegészítőként való használata a megfázás megelőzésében egyelőre ellentmondásos. Jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő meggyőző bizonyíték ennek megítélésére. Egy vizsgálatban különféle eredetű ginzeng készítmények hatását elemezték, az eredmény: a készítmények némelyike javította a betegek tüneteit, míg másoknál ez nem volt jelentős mértékű.

Egészségünk támogatására… nap mint nap!

Amennyiben a természetes növények mellett további támogatásra van szükséged, ismerkedj meg a Szent-Györgyi Albert vitamincsalád multivitaminjával. Ginzeng és zöld tea kivonatával hozzájárul az aktív nappalokhoz, míg valeriána kivonatával segíti a nyugodt éjszakákat.

Szponzorált tartalom

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, https://mdosz.hu/
Képek forrása: https://www.everydayhealth.com/, https://mdosz.hu/, webmd.com

Keresés