Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fokozza-e a home office a házipor allergia tüneteit?

Fokozza-e a home office a házipor allergia tüneteit? Hosszabb ideig való otthon tartózkodás során allergiás tüneteket észlel magán? Akkor nagy eséllyel házipor allergiával küzd. Sokan azt hiszik, hogy ezt az a por okozza, ami szemmel is jól látható módon van jelen a lakás padlóján, a bútorokon, használati- és dísztárgyakon. Valójában azonban az ún. háziporatka beszáradt, mikroszkopikus méretűre töredezett, levegőben szálló széklete váltja ki a túlérzékenységi reakciót.

Milyen tüneteket tapasztalhat?

Orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, orr- és szemviszketést, szemvörösséget, torok- és szájpadviszketést. A tünetek súlyosbodhatnak is, megjelenhet a köhögés, nehézlégzés, de akár asztmás roham is kialakulhat. Mindemellett bőrtünetek is jelentkezhetnek (bőrpír, bőrviszketés).

Mivel enyhíthetők az allergiás tünetek?

Az allergiás tünetek enyhítésében az antihisztaminok nyújthatnak segítséget. Ezek közül is célszerű a naponta 1x alkalmazandó készítményeket, a már vény nélkül is kapható, harmadik generációs antihisztaminokat választani. Ezek a hatóanyagok nem okoznak fáradtságot, nem álmosítanak, vagyis a normális napi tevékenységeket (autóvezetés, tanulás) nem befolyásolják.

További hasznos gyakorlati tanácsok

  • Portalanításhoz lehetőleg nedves portörlő kendőt használjunk, hogy minél kevésbé kavarjuk fel a port!
  • A poratkák legkedveltebb tenyész- és élőhelyét, vagyis az ágyneműt gyakran mossuk át 60 °C-on (a huzatokat és a lepedőt néhány hetente, a párnát és a takarót 1-2 havonta), ugyanis ez a hőmérséklet már elpusztítja őket!
  • Mivel a páratartalom is fontos ezen apró élőlények számára, ezért igyekezzünk otthonunk páratartalmát szabályozni! Ehhez szellőztessünk gyakran!
  • Ne feledkezzünk meg az egyéb lakástextíliák (pl. függönyök, sötétítő függönyök), valamint a plüss játékok rendszeres kimosásáról sem!
  • Amennyiben tehetjük, csökkentsük a szőnyeggel borított felületek méretét a lakásban, ezeket a szabad felületeket hetente egyszer mossuk fel!
  • Porszívózáshoz igyekezzünk hepa-szűrős készüléket használni!
Tartalomhoz tartozó címkék: aktuális allergia

Keresés