Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fekete bodza: kettő az egyben a légúti betegségek ellen

Fekete bodza: kettő az egyben a légúti betegségek ellen A megfázás kezelésére alkalmazott egyik legismertebb gyógynövény a bodza. Virágzata számos teakeverék összetevői között megtalálható, és nemcsak kellemes íze miatt. Régen úgy gondolták, hatása azon alapul, hogy az izzadás fokozásával gyorsítja a gyógyulást.

Ma már tudjuk, hogy az izzasztás nem gyógyítja a légúti megbetegedéseket, de azt is kiderítették, hogy a bodzavirágnak nincs is verejtékezést fokozó hatása. Tény, hogy a meleg folyadékok (tea) fogyasztása fokozhatja az izzadást, de ez a hatás a folyadékbevitellel függ össze, és nem a növénnyel. A bodzavirág ugyanakkor rendelkezik jótékony hatásokkal, és ez jelentős flavonoidtartalmával függhet össze. A flavonoidok az antioxidánsok közé tartozó vegyületek, amelyeket valamikor a vitaminok közé soroltak. Bár mára kiderült, hogy nem nélkülözhetetlenek, „csak” igen hasznosak az egészség megőrzése szempontjából.

Virága és termése is kincset ér

A bodzavirág flavonoidtartalma nemcsak a teában, hanem a virágból készített szörpökben is megtalálható, ezért a bodza alapú, házilag készített italok mértékkel fogyasztva az egészségmegőrzést is támogatják. De a bodza jótékony hatásai nem merülnek ki ennyiben, mivel a növény nyáron érő, sötétlila termései is értékes anyagokat tartalmaznak. A bodzatermést házilag lekvárnak vagy szörpnek dolgozzák fel. Íze jelentősen eltér a bodzavirágétól, ami nem is meglepő, mivel a flavonoidokon kívül más típusú vegyületek fordulnak elő a bogyókban. Jellegzetes színén az antociánoknak, savanykás ízét növényi savaknak köszönheti.

Bodzabogyó hatásai

A bodza termését újabban nemcsak íze, hanem kedvező hatásai miatt is értékelik. A bodzatermés, hasonlóan más sötét bogyós gyümölcsükhöz, a kiemelkedő antioxidánsok közé tartozik. Az antociánoknak ugyanis kísérletesen kimutatott hatása van különféle légúti kórokozó vírussokkal szemben, valamint az immunrendszerre is hatva segítik a vírusellenes védekezést. Megfigyelték, hogy a bodzabogyó kivonata enyhíti a megfázásos tüneteket és gyorsítja a gyógyulást. Különösen előnyös, hogy a fekete bodzát régóta fogyasztják élelmiszerként (lekvár, szörp formájában), így biztonságossága jól alátámasztottnak tűnik. A bodzabogyók kivonatát az egészségmegőrzést szolgáló készítmények, szopogatótabletták előállítására is felhasználják.

Nem mindegy, hogy milyen bodza

Mint minden gyógynövény, a bodza biztonságos alkalmazásához is szükséges némi szakismeret. Fontos például, hogy csak a fekete bodza (Sambucus nigra) termése fogyasztható, mivel egy rokon faj, a gyalogbodza (Sambucus ebulus) nem tartozik a modern gyógynövények közé: hatásossága nem alátámasztott, ugyanakkor fogyasztása mérgezéshez is vezethet. A fekete bodza éretlen termése is tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek kellemetlen emésztőrendszeri panaszokat okozhatnak, ezek azonban az értett termésben már csak nagyon kis mennyiségben találhatóak meg. Megfelelő feldolgozással, hőkezeléssel biztosítható, hogy a fekete bodza terméséből teljesen biztonságosa, az egészségmegőrzésben hasznosan alkalmazható termékek készüljenek.

Tartalomhoz tartozó címkék: megfázás

Keresés