Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ég a gyomrom, mit tegyek?

Ég a gyomrom, mit tegyek? Amikor rosszabbul kezeljük a stresszt és hajlamosak vagyunk az egészséges életmódot is háttérbe szorítani, olyankor többeknél jelentkezik kellemetlen, vagy akár égő, fájdalmas érzés gyomor tájékon. Ez bizony a gyomorégés vagy a reflux tipikus tünete lehet.

A gyomorsav feladata nagyon fontos, mert a fehérjék emésztése mellett a táplálékkal bejutott baktériumok jelentős részét elpusztítja, de bizonyos hatásokra a savas gyomortartalom visszaáramolhat a nyelőcsőbe és mellkastáji égő, szúró érzést, azaz gyomorégést okozhat.

A refluxbetegség tipikus tünete a visszatérő gyomorégés, amelyet a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom kísér. Az erős, kisugárzó mellkasi fájdalom gyakran megtévesztő, sokan akár szívinfarktusra is gyanakodnak. Az égő érzés leggyakrabban étkezés vagy lefekvés után egy órán belül lép fel. Az előrehajlás vagy a fekvő testhelyzet fokozhatja a tüneteket, ugyanis ilyenkor könnyen visszaáramlik a gyomorsav a nyelőcsőbe. Emellett a torokban jelentkező maró érzés, savanyú íz a szájban, nyelési nehézség, hányinger jelentkezhet. A kellemetlen tünetek az életminőség jelentős romlásához, illetve további szövődmények kialakulásához vezethetnek.

Mi okozza a gyomorégést, refluxot?

Kialakulásukban számos tényező szerepet játszhat, de nagyrészt életmódunk – a kávé, tea, csokoládé, alkohol nagymértékű fogyasztása, vagy a dohányzás – következménye. A rendszertelen táplálkozás, a túl zsíros és fűszeres ételek is kiválthatják.

A tünetek csökkentésére többféle lehetőség is kínálkozik

A szövődmények elkerülése és a kínzó érzés megszüntetése érdekében érdemes az életmódunkon változtatni, ezt jelenti az oki megoldás,  illetve a felesleges gyomorsav mennyiségét csökkenteni, mellyel a panaszt okozó tüneteket csökkentjük. Különböző hatóanyagok állnak rendelkezésre, azonban érdemes tisztában lenni vele, hogyan fejtik ki hatásukat, mikor milyen készítményt válasszunk.

Mint ahogy a tünetek is lehetnek hirtelen fellépőek és elhúzódóak, úgy a tünetcsökkentő készítményeket is ennek megfelelően fejlesztették ki.
Amennyiben azonban hosszan fennáll a probléma, feltétlenül forduljunk szakemberhez!

Amikor azonnali, gyors megoldás kell

A savközömbösítő szerek vagy antacidák a gyomorsavat vízzé és sókká alakítják. A már megtermelt gyomorsavat közömbösítik, de a savtermelés mértékét nem csökkentik. Épp ezért átmeneti gyomorpanaszok, pl. bizonyos ételek fogyasztása után jelentkező gyomorégés esetén ajánlottak. Az antacidákkal a gyomorsav semlegesítése a bevételt követően gyorsan, néhány percen belül megtörténik.

Ismétlődő panaszok esetén

Az úgynevezett protonpumpa gátlók (PPI) a gyomor savtermelő sejtjeire hatnak, ily módon csökkentik a sav mennyiségét a gyomorban, valamint a gyomorsav savasságát is. PPI-k alkalmazása ajánlott a reflux tüneteinek (pl. gyomorégés, savas felböfögés) rövidtávú kezelésére is.

Tartalomhoz tartozó címkék: emésztés

Keresés