Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A hepatitis C-vírus felfedezéséért nyerték el idén az orvosi Nobel-díjat

A hepatitis C-vírus felfedezéséért nyerték el idén az orvosi Nobel-díjat A Nobel-díjakat bejelentő Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerint a három tudós kitűnő munkája döntő mértékben járulhat hozzá egy olyan vírus visszaszorításához, amely májrákot és májzsugort is okozhat.

Hárman kapták a Nobel-díjat

Az idei évben október 5. és 12. között jelenti be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, hogy kik kapják 2020-ban a Nobel-díjakat. Elsőként az orvosi-élettani kategóriában hirdették ki ma a nyertes(eke)t Stockholmban. A döntés értelmében Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice megosztva nyerték el a 2020-as címeket. Fiziológiai és orvostudományi kategóriában a hepatitis C-vírus felfedezéséért kapták a kitüntetéseket.

A Hepatitis A és B után fontos lépés a Hepatitis C felfedezése

A hepatitis C-vírus felfedezése feltárta az eddig ismeretlen esetek valódi okát, ezzel pedig lehetővé tette a vérvizsgálatokat, valamint új gyógyszerek készítését. A hepatitis A- és B-vírusok felfedezése után ez komoly előrelépés. Létezik olyan, a hepatitisre jellemző tünetegyüttes, amit a két ismert vírustörzzsel nem tudtak összefüggésbe hozni.

Komoly felfedezésért komoly elismerés

10 millió svéd koronán, nagyjából 340 millió forinton osztoznak egyenlő részben a díjat nyert kutatók. A díjátadó ünnepséget tradicionálisan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják, a COVID-19 világjárvány miatt ezúttal azonban szerényebb körülmények között.

Forrás: hvg.hu; képek forrása: nobelprize.org

Keresés